CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Ayah & Mama love each other forever..

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Tuesday, April 2, 2013

Swiss Roll Trifle - Resipi Adinda

Bahan-bahannya :

1 kek swiss roll
1 jelly nona clear / merah
1 tin susu cair
2 sudu besar gula
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
1 penutup esen vanila

Cara-caranya :

1. Potong ke kek dan susun dalam mangkuk besar.
 
2. Tapiskan buah-buahan daripada airnya. Jiruskan air buah ke atas kek.

 
3.  Lepas itu taburkan pula ½ tin buah-buahan ke atas kek tadi.





Kemudian, sediakan kastard. Cara-cara membuatnya seperti berikut :

4. Masukkan gula, susu cair, air dan tepung kastard dan esen vanila. Gaul atas darat (maksudnya sebatikan dahulu di dalam periuk tanpa membuka api)

5. Kemudian, barulah dibuka api dan kacau selalu dengan api perlahan sehingga kastard likat dan berkilat.

6. Tuangkan ke atas bekas acuan tadi dan ratakan. Biarkan ianya beku sedikit.

7. Seterusnya tabur 1/2 lagi baki cocktail ke atas kastard ataupun kepingan peach (ikut citarasa sendiri).

8. Kemudian, buatkan jelly untuk lapisan atas sekali. 

Cara membuat Jeli (Yang paling elok, Jelly Crystall Lady's Choice) :-
 
Tuangkan 2 cawan air mendidih ke dalam serbuk jeli dan kacau supaya tidak berketul.
Akhir sekali tuangkan jeli ke atas kastard dan sejukkan.

And then, chill and ready to be served....yummmyyyyy.....

 
Lebih cantik kalau dihidangkan dalam bekas kecil...senang dimakan!!

0 comments: